RSS

Επιχειρούν να σώσουν τη χώρα, χωρίς να το καταφέρνουν και επιπλέον καταστρέφουν τους ανθρώπους της

24 Ιολ.

Δ. ΚαραγεωργόπουλοςΔιαβάστε παρακάτω ένα άρθρο μου στο ανεξάρτητο διαβαλκανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο με την επωνυμία «www.balkaneu.com», το οποίο μεταδίδει ειδήσεις από 14 χώρες της Βαλκανικής. Ακολουθεί παρακάτω ο σύνδεσμος με την αγγλική δημοσίευση στο site.

http://www.balkaneu.com/bna-op-ed-attempt-save-country-achieving-destroying-people-process/

Μετά από τρεισήμισι χρόνια εφαρμογής των αποτυχημένων εκ του αποτελέσματος μνημονιακών πολιτικών, η ελληνική κοινωνία βιώνει τη φτώχεια και την εξαθλίωση και η οικονομία βυθίζεται σε όλο και μεγαλύτερη ύφεση.

Η ελληνική κυβέρνηση προσφέρει καλές υπηρεσίες στην τρόικα και κάκιστες στη χώρα. Αυτό αποδεικνύουν τα εφιαλτικά ποσοστά της ανεργίας, η κατάργηση δημοκρατικών και εργασιακών δικαιωμάτων, η φοροκαταιγίδα, οι απολύσεις στο δημόσιο, η ταφόπλακα που έχουν βάλει στον ελληνικό λαό.

Επιχειρούν να σώσουν τη χώρα, χωρίς να το καταφέρνουν και επιπλέον καταστρέφουν τους ανθρώπους της.

Ο στόχος πλέον είναι ξεκάθαρος. Η εσωτερική υποτίμηση με την ισοπέδωση κάθε έννοιας κοινωνικής δικαιοσύνης, εργασίας και κοινωνικής ασφάλειας. Η άγρια δημοσιονομική και διαρθρωτική προσαρμογή που επιβλήθηκε στην Ελλάδα, μεταβάλλει την οικονομική κρίση σε ανθρωπιστική. Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο δραματική. Είναι αδιανόητο ο σημερινός εργαζόμενος, όπου κι αν εργάζεται, να θεωρείται εν δυνάμει άνεργος και όχι ο άνεργος εν δυνάμει εργαζόμενος. Μία πολιτική που μιλώντας στην καθομιλουμένη θα πω απλά «δεν τους βγαίνει». Τα στοιχεία που επεξεργάζονται και οι επιστημονικοί συνεργάτες της ΓΣΕΕ δυστυχώς είναι δυσοίωνα για το μέλλον. Δε συμμερίζονται, δε συμμεριζόμαστε την άποψη ότι το 2014 η ελληνική οικονομία επιστρέφει στην ανάπτυξη καθώς τα στοιχεία του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ δείχνουν μία ύφεση -2 με -2,5% και ανεργία στο 31,5 με 32%. Μέχρι αυτή τη στιγμή στη χώρα μας έχουν κλείσει περίπου 180.000 επιχειρήσεις ενώ έχουν μειωθεί οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου κατά 62,8%. Για να δημιουργηθούν λοιπόν το 2015 50.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις των επιστημονικών συνεργατών της ΓΣΕΕ, θα πρέπει ο ρυθμός ανάπτυξης να είναι 3,5% με 4% κάτι που η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να το πετύχει.

Ακόμα κι αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις Κυβέρνησης και ΤΡΟΙΚΑ για ρυθμούς ανάπτυξης σε ποσοστό 3,5% με 4% το 2015, για ν’ αποκατασταθεί εργασιακά το 1.500.000 περίπου των ανέργων θα χρειαστούν δεκαετίες ολόκληρες.

Δεν φαίνεται λοιπόν με αυτές τις πολιτικές φως στο τούνελ. Και δεν είναι μόνο αυτοί που καταγράφονται ως άνεργοι είναι και εκείνοι που εργάζονται και δεν αμείβονται καθώς και εκείνοι που φυτοζωούν κάνοντας λιγοστά μεροκάματα.

Όλοι εκείνοι που βρίσκονται έρμαια στα χέρια των εργοδοτών, που αναγκάζονται να εργάζονται ανασφάλιστοι από το να μην εργάζονται καθόλου. Ενδεικτικά να σας αναφέρω τα τελευταία στοιχεία του ΙΚΑ σχετικά με τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία. Σε έλεγχο που έγινε σε 1345 επιχειρήσεις βρέθηκαν 1680 ανασφάλιστοι και επιβλήθηκαν συνολικά πρόστιμα ύψους 1.000.000 ευρώ.

Τα ασφαλιστικά ταμεία καταρρέουν όχι μόνο από τις εισφορές που χάνουν από την αύξηση της ανεργίας αλλά και από τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία. Και δεν γίνεται τίποτα. Αυτό είναι το τρομακτικό και παράλληλα απογοητευτικό. Την ώρα που τ’ αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους κυβέρνηση και τρόικα κλείνουν τα αυτιά τους. Δεν ακούν την ελληνική κοινωνία, δεν ακούν όμως και τη διεθνή κατακραυγή.

Προσφάτως, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση, μετά από αλλεπάλληλες καταγγελίες της ΓΣΕΕ, να λογοδοτήσει για την παραβίαση διεθνών συμβάσεων εργασίας.

Το ILO ζήτησε την άμεση αναθεώρηση των μέτρων και την αποκατάσταση των επιπτώσεών τους, μέτρα που σύμφωνα με την απόφαση της Διεθνούς Οργάνωσης παραβιάζουν τη ΔΣΕ 98, τη συλλογική αυτονομία και αποδυναμώνουν τη διαδικασία συλλογικής διαπραγμάτευσης.

Δεν είναι όμως μόνο η απόφαση του ILO. Είναι και η μέχρι στιγμής νομολογία και οι συστάσεις που έχουν διατυπωθεί και από άλλα ελεγκτικά όργανα, του ΟΗΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Με όλα αυτά στη νομική της φαρέτρα. η ΓΣΕΕ προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αναμένουμε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Με βάση αυτήν την απόφαση θα κινηθούμε και σε άλλα επίπεδα και αναφέρομαι στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Εκτός από τους καθημερινούς αγώνες, τις γενικές απεργίες, τις παρεμβάσεις σε κάθε επίπεδο αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες για να μπει οριστικό τέλος στις καταστροφικές κυβερνητικές μνημονιακές πολιτικές. Το τονίσαμε από την πρώτη στιγμή, δεν πρόκειται απλά για έναν αγώνα αλλά για έναν μαραθώνιο.

Δημήτρης Καραγεωργόπουλος,

Γραμματέας Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων ΓΣΕΕ

Advertisements
 
Σχολιάστε

Posted by στο 24/07/2013 in Uncategorized

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: